Työhaastatteluiden 10 Käskyä Hot

Petteri Spåra   November 13, 2012  
 
4.5 (2)
6395   0   0   0   0   0
Write Review

Työnhaku ja työhaastattelut Lontoossa eivät poikkea suuresti esimerkiksi Suomen vastaavista prosesseista. Valtavan kokonsa ja ihmismääränsä myötä Lontoossa luonnollisesti on vilkkaammat työmarkkinat ja uusia työpaikkoja avautuu jatkuvasti. Työnhakijoita on tietysti myös enemmän ja jokaiseen työilmoitukseen on usein kova kilpailu. Koulutuksen tai kokemuksen omaavat usein tietävät mistä töitä kannattaa hakea ja mitä valtteja käyttää haastatteluissa. Ensikertalaiset ja vähemmän kokemusta omaavat voivat kuitenkin käyttää esimerkiksi kielitaitojaan valttikorttina. Jo pelkästään suomenkielentaidolla voit kohdistaa hakusi työpaikkoihin joihin on hyvin vähän kilpailua.

1. Tunne tuleva työnantajasi!

Tee kunnon taustatyö ja ota selvää yhtiön palveluista, tuloksista ja historiasta jo ennen hakemuksesi lähettämistä. Tämä auttaa sinua kirjoittamaan räätälöidyn hakemuksen, antaa sinulle hyvää taustatietoa haastatteluun ja todennäköisesti myös kertoo sinulle kuinka vahva tulevaisuus tulevalla työnantajallasi on (lue: onko yritys nopeasti kasvava, joka voi auttaa sinua etenemään urallasi vai onko sinun syytä pelätä työpaikkasi pysyvyyttä).

 

2. Suunnittele matkasi haastatteluun!

Etsi haastattelupaikkasi kartalta, suunnittele matkasi tarkoin ja varmista että saavut paikalle vähintään vartti ennen varsinaista aikaa. Lontoossa matkustus yleisillä kulkuneuvoilla on tehty helpoksi mutta junalinjoilla on usein viiveitä ja asemalta toimistolle kävely voi yllättää sillä matka joka kartalla näyttää helpolta ei olekaan niin helppo kaduntasolla.

 

3. Pukeudu hyvin!

Ota selvää yrityksen kulttuurista ja pukeutumissäännöistä. Jos et ole varma asiasta, pukeudu mahdollisimman fiksusti mutta jätä viimeksi 5 vuotta sitten enosi häissä käyttämäsi juhlapuku suosiolla pois. Kysy yhteyshenkilöltäsi pukeutumisvinkki. Ylipukeutuminen tuo sinusta aivan yhtä hämmentävän kuvan kuin alipukeutuminenkin.

 

4. Ota selvää haastattelijoistasi!

Valmistaudu haastatteluusi hyvin. Kysy etukäteen mitä sinun tulisi odottaa haastattelultasi ja kenen kanssa sinun on tarkoitus jutella. Kokeile löytää kyseiset henkilöt Google-haulla ja LinkedIn :stä niin tiedät ihmisten kasvot, nimet ja roolit jo etukäteen, joka helpottaa keskusteluasi heidän kanssaan!

 

5. Mieti mitä haluat kysyä tapaamisessasi!

Haastattelu on aina molemminpuoleinen. Tuo omat kysymyksesi mukaan haastatteluun ja näytä että olet tehnyt taustatyösi, olet kiinnostunut ja välität kuka tuleva työnantajasi on. Esimerkkejä kysymyksistä joita voit kysyä työhaastattelun lopuksi:
- Jäikö joku vastaukseni erityisesti mieleen joko positiivisesti taikka negatiivisesti?
- Onko joku kysymys johon haluaisitte vielä tarkennusta tai keskustella siitä lisää?
- Jos saisin tarjotun roolin, millä tavalla/millaisilla mittareilla onnistumistani mitataan?
(Tämä saattaa paljastaa mihin tarkoitukseen uutta henkilökuntaa palkataan.) TAI
- Miksi palkkaatte uutta henkilökuntaa? (jos kunnon syytä ei ole ilmoituksessa tai edellisessä vastauksessa)
- Millä keinoilla tavoitteet voisi ylittää?
- Millaiset ylentymismahdollisuudet firmassanne on? Kannustetaanko täällä pyrkimään eteenpäin?
Miten tämän roolin odotetaan tukevan firman lyhyen ja pitemmän aikavälin tavoitteita?
- Mitä haasteita muut uudet työntekijät ovat kohdanneet?
- Annatteko palautetta kaikille hakijoillenne? Voinko odottaa palautetta haastattelustani?
(Osoittaa halusi ottaa vastaan palautetta ja kehittyä.)
- Mikä tekee tästä viihtyisän ja hyvän työpaikan teidän mielestänne?
- Mikä teistä on mielenkiintoisinta ja jännittävintä tällä alalla?
(Henkilökohtaiset kysymykset antavat aina hyvän kuvan ja voivat jopa imarrella haastattelijaa)

 

6. Kunnon puristus!

Kädenpuristus siis! Löysä ja voimaton kättely antaa jo ensihetkillä passiivisen kuvan työnhakijasta.

 

7. Ota lasi vettä!

Usein sinulle tarjotaan virvokkeita ennen haastattelun alkua. Pyydä lasi vettä. Haastattelut voivat kestää yllättävän pitkään ja hyvin nesteytettynä ajatuksesi kulkee paremmin.

 

8. Tuo monipuolisuutta vastauksiisi!

Haastattelijat toistavat joskus kysymyksiään eri muodossa hakeakseen syvyyttä vastaukseesi. Tämä on hyvä huomata ja käyttää tilaisuus hyväksi tuoda esiin kokemuksesi ja taitosi. Muistathan myös että jokainen vastaus on mainos ajattelukyvystäsi joten haastatteluun valmistautuminen on avain asemassa.

 

9. Kehon kieli paljastaa!

Kehosi kertoo paljon tuntemuksistasi ja voi jopa paljastaa yritykset bluffata vaikeiden kysymysten läpi. Istu suorassa, pidä terveellinen silmäkontakti jokaiseen paikallaolevaan. Käsiesi ja jalkojesi asento antaa myös viitettä kuinka jännittynyt olet. On normaalia jännittää mutta yritä pitää olemuksesi suorana mutta rentoutuneena (ei ristissä).

 

10. Kiitä sähköpostitse!

Jos olet vielä haastattelun jälkeen kiinnostunut työpaikasta, lähetä heille samana iltana tai seuraavana aamuna lyhyt sähköposti jossa kiität tapaamisesta ja osoitat vielä kiinnostuksesi työpaikkaan.

 

User reviews

2 reviews

Hyödyllisyys 
 
4.5  (2)
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Karina Nasri
Hyödyllisyys 
 
5.0

Kiitos vinkeista!

Hyvia neuvoa, taidan tallentaa vastaisuuden varalle.

Was this review helpful to you? 
Maarit S
Hyödyllisyys 
 
4.0

Hei

Kävin itse haastattelussa viimeviikolla ja mietin tuota emailin lähetystä. kiitos vinkistä, toivotaan että tarjoavat töitä etten joudu mieron tielle.

Was this review helpful to you? 
Powered by JReviews