Synnytys Lontoossa suomalaisen silmin Hot

Petteri Spåra   August 28, 2013  
 
0.0 (0)
6583   0   0   0   0   0
Write Review

Jännittävän mutta hyvin sujuneen raskausaikani kokemukset olivat hyvin positiiviset ja paikalliset kätilöt tekivät prosessista miellyttävän, vaikka kätilö vaihtuikin miltei joka tapaamisella. Synnytyksen lähestyessä jännitys tiivistyi entisestään. Lontoo antoi siihen lisähaasteina ruuhkaliikenteen ja pitkät työmatkat.

Isyys- ja äitiyslomat

Isyyslomaa saa Britanniassa yleensä kaksi viikkoa ja oma mieheni oli sopinut aloittavansa sen vasta synnytyksestä. Kaiken kaikkiaan työnantajat ovat hyvin ymmärtäväisiä niin tulevia isejä kuin äitejä kohtaan. Raskaana ollessa ei lakisääteisesti saa tehdä ylipitkiä työpäiviä tai fyysisesti kuormittavaa työtä.

Äitiysloman saa aloittaa suomalaisesta äitiyslomasta poiketen hyvin aikaisin näin tahtoessaan. Itse aloitin äitiysloman kuukautta ennen, sillä halusin nautiskella uuden perheenjäseneen tulosta ja valmistella kotia ennen kuin liikkuvuuteni rajoittuisi. Äitiyslomaa saa lakisääteisesti ottaa vuoden. Työpaikka on vastuussa äitiysrahan maksamisesta. Näin ollen joskus voi saada varsin hyvän äitiysrahan, joskus vain lakisääteisen rahan yhdeksän kuukautta työsopimuksesta riippuen. On suositeltavaa selvittää omat etuudet hyvissä ajoin jo kenties ennen kuin lasta toivotaan vakavasti. Suomalaiselle saattaa tulla yllätyksenä, että äitiysraha ei määräydy palkan mukaan eikä hoitovapaalle voi jäädä äitiysloman jälkeen työpaikkansa säilyttäen.

Valmistautuminen sairaalaan ja sinne matkustamiseen

Seuraava yllätys on sairaaloiden nuukuus. Sairaalasta ei saa mitään muuta kuin vuoteen ja ruoan, jopa vauvan vaipat täytyy kantaa mukana. Niinpä pakkasin sairaalakassin muutamaa viikkoa ennen laskettua aikaa kuten suositeltua on. Itse otin vaippoja aivan liian vähän laukkuuni.

Nauratti.

Minulla ei ollut lainkaan aavistusta saati kokemusta kuinka monta vastasyntyneen vaipanvaihtoa vuorokauden sisällä voi kohdata! Selvitin myös taksiyhtiöt, jotka suostuvat ottamaan raskaana olevan naisen kyytiin. Kaikki taksiyhtiöt eivät tähän suostu, joten suosittelen selvittämään tilanteen etukäteen. Viimeinen asia, mitä synnytyssupistuksissaan haluaa tehdä on selata taksiyhtiöiden sivuja ja etsiä sopivaa.

Synnytys

Britanniassa synnytysosasto on jaettu kahteen eri osastoon ”birth centre” ja ”labour ward”. ”Birth centre” on kätilöjohtoinen sekä tarkoitettu matalariskisille ja ”luonnollisille” synnytyksille. Epiduraalia ei esimerkiksi tällä osastolla lainkaan anneta. ”Labour ward” on tarkoitettu korkeariskisille synnytyksille, naisille, jotka haluavat epiduraalin tai päätyvät keisarinleikkaukseen. Itse päädyin ”labour wardiin” nopean synnytyksenkulun seurauksena. Aamuyöntunteina supistukseni alkoivat yhtäkkiä ja tiesin välittömästi, että tositilanne oli käsillä. Soitin ensin neuvontapuhelimeen, josta nainen ohjataan joko odottamaan kotona tai tulemaan arvioon. Minut kehotettiin saapumaan sairaalaan niin pian kuin mahdollista.

Soitimme taksin ja sairaalaan saavuttuamme pääsin kätilön tutkimukseen välittömästi. Toinen kätilöistä oli loistava, rauhoittava ja ystävällinen, toinen vasta nuori harjoittelija. Minut siirrettiin kiireellä ”labour wardiin”, jossa tyttäremme syntyi muutamaa tuntia myöhemmin auringon noustessa. Ensisynnyttäjän maratonin sijaan omani oli pikasynnytys. Kätilö naureskellen suosittelikin miestäni hankkiutumaan synnytyskurssille, mikäli toista lasta harkitsisimme, jotta mieheni osaisi tarvittaessa avustaa lapsen maailmaan. Juuri kokemani jälkeen minua tämä ei naurattanut, nyt kylläkin.

Olin synnytyksessä läsnä olleen kätilön yön viimeinen potilas ja ehkä tämän vuoksi hän oli hieman poissaoleva, väsynyt ja hajamielinen. Kaikki sujui kuitenkin onnekseni hyvin luonnollisesti ja helposti eikä kätilön taidot joutuneet koetuksille.

Pia ja Isla

Synnytyksen jälkeiset kokemukset

Synnytyksen jälkeen minut siirrettiin vuodeosastolle (maternity ward) toipumaan. Vuodeosastolla naiset ovat yleensä samassa huoneessa, vain sivuverhot erottavat sängyt toisistaan. Yksityisyyttä ei siis juuri ole. Yksityishuoneen voi yrittää saada järjestettyä, mutta se on usein hankalaa sairaaloiden ruuhkaisuuden vuoksi. Minua ei pidetty osastolla pidempään kuin seuraavaan päivään. Mieheni nukkui kippurassa epämukavassa nojatuolissa, mutta tämä oli pienin murheistamme, sillä meillä oli tuhiseva pikkunyytti vierellämme.

Kotiutuminen

Britanniassa toisin kuin Suomessa päästetään hyvin pian kotiutumaan. Yleistä on, että mikäli synnytys sujuu normaalisti ja lapsi on terve nainen pääsee kotiin seuraavana päivänä. Keisarileikkauksen jälkeen naisia pidetään sairaalassa yleensä kolmisen päivää.

Kotiutumisen jälkeen alueen kätilö tulee kotiin vierailulle. Hän punnitsee vauvan sekä tutkii äidin. Kätilö vierailee kunnes vauvan painonnousu näyttää hyvältä, nainen toipuu normaaliin tapaan eikä vauvalla ilmene keltaisuutta tai muuta huolestuttavaa. Itse koin kätilön käynnit mitä hyödyllisimpinä. Alueeni kätilö oli sydämellinen, lempeä ja pätevä nuori nainen. Kun kätilö lakkasi käymästä, alueen ”health visitor” tuli esittäytymään. Tämä henkilö vastaa Britanniassa Suomen neuvolanhoitajaa.

Kaiken kaikkiaan voin todeta, että koin NHS:n palvelun Lontoossa erittäin henkilökohtaisena eritoten synnytyksen jälkeisinä viikkoina. Kätilöiden kotikäynnit olivat kerrassaan ihania. Siinä oli jopa hiven vanhanajan viehätystä. Kaikille suomalaisnaisille, jotka harkitsevat synnytystä Britanniassa voin sanoa, että erilaisuudestaan huolimatta Britannian systeemi vaikuttaa toimivalta. Neuvoksi voisin kuitenkin todeta, että sairaalassa kannattaa pitää omista oikeuksistaan tiukasti kiinni. Mikäli jokin epäilyttää on syytä älähtää. Etenkin suurimmissa sairaaloissa on jatkuva kiire ja kätilöillä monta synnyttävää naista samaan aikaan huolehdittavanaan mikä luonnollisesti nostaa inhimillisten unohdusten ja huolimattomuuden riskiä.

Äitiyspakkaus

Ennen ulkosuomalaiset saivat ostaa Kelan äitiyspakkausen halutessaan, sillä esimerkiksi Englannissa vastaavaa ei ole tarjolla. Tämä oli mahdollista vielä vuoden 2011 äitiyspakkausten osalta. Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti saa ostettua ulkomaille, mutta mikäli haluat tiedustella onko järjestelyyn tulossa muutosta, voit ottaa yhteyttä Kelaan.

 

 

Lue sarjan ensimmäinen osa suomalaisen raskaudesta Lontoossa täällä.

Suosittelemme myös Pian top-10 listaa vinkeistä tuleville äideille.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Powered by JReviews