Raskaus Lontoossa suomalaisen silmin Hot

Petteri Spåra   August 26, 2013  
 
5.0 (2)
3310   0   0   0   0   0
Write Review

Olen työskennellyt ja asunut Lontoossa reilut kolme vuotta. Tuona aikana ovat monet Brittiläisen yhteiskunnan rakenteet tulleet tutuiksi. Pääsin kokemaan myös NHS:n äitiyspalvelut, sillä synnytin tämän vuoden helmikuussa terveen ja suloisen pikkutyttäremme University College Hospitalissa Eustonissa Lontoossa. Tultuani raskaaksi jännitin luonnollisesti koko prosessia maassa, jonka terveyspalvelut tältä osin olivat minulle mysteeri. Omakohtainen kokemukseni oli kuitenkin kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen enkä halua arvostella hoitoa, sillä varmasti myös Suomessa kokemukset vaihtelevat riippuen sairaalasta ja kätilöstä. Pyrin artikkelissani avaamaan NHS:n äitiyspalveluita niistä vielä tietämättömälle ja tuoda esiin asioita, jotka suomalaisen silmin olivat erilaista ja uutta. Haluan kuitenkin muistuttaa, että teen tämän omasta kokemuksestani käsin. Niin hoito kuin käytänteet varmasti poikkeavat toisistaan Britannian sisällä.

Sairaalan löytäminen

Kun huomasin olevani raskaana varasin oman alueeni sairaalaan ensimmäisen kätilökäynnin, joka yleensä tehdään 8.viikolla. Nainen voi myös mennä ensin yleislääkärille (GP) ja tämän jälkeen sairaalaan. Lääkärin tyttärenä tiesin olevani kriittinen ja vaativa potilas, niinpä olin jo etukäteen tarkastellut NHS:n internetsivuilta asuinalueemme lähimmät äitiysyksiköt (maternity unit) ja niiden arviot. Valitsin University College Hospitalin (UCH). Sairaalalla on erittäin hyvä maine ja monet naiset tulevat sinne Lontoon ulkopuoleltakin synnyttämään. Suosittelen siis lämpimästi sairaalan kartoittamista ennen 8. viikon ajan varaamista.

Ensimmäinen kätilökäyntini

Ensimmäisellä käynnillä rekisteröidyin ja sain ison kirjasen, johon koko raskauden kulku ja synnytys kirjataan. Tämä kirjanen on huomattavasti kookkaampi kuin suomalainen neuvolakirja. Se on massiivinen kansio! Tähän kansioon tulee kirjoittaa henkilökohtainen synnytyssuunnitelma, jonka kätilöt lukevat huolella synnytyksen alettua. Suomalaisena ajatuskin synnytyssuunnitelman laatimisesta kuulosti minusta hitusen huvittavalta. Kyseessä on kuitenkin pikemminkin toivelista kuin suunnitelma, sillä harva synnytys menee suunnitellun mukaisesti. Tähän suunnitelmaan voi kuitenkin liittää muutamia itselle tärkeitä asioita. Synnytyksen jälkeen koko äitiyskansio jää sairaalaan odottamaan mahdollista seuraavaa synnytystä.

Ensimmäisellä käynnillä, jouduin myös yllätyksekseni allekirjoittamaan kasan papereita, joissa hyväksyin Downin syndrooman kartoituksen sekä 35. viikon ultran. Täällä, toisin kuin Suomessa, nämä joutuu hyväksymään kirjallisesti. Ensimmäisen käynnin jälkeen seuraava käynti on yleensä 12. viikon ultra ellei mitään poikkeavaan raskauden kulussa ilmene. Tämä oli tietenkin positiivisesti järisyttävä kokemus. Ultraäänihoitaja oli mitä ihanin naishenkilö ja jouduin tuskin lainkaan odottamaan ultraan pääsyä.

University college hospital Lontoon Eustonissa

Raskausaika ja tapaamiset kätilöiden kanssa

Kaiken kaikkiaan koko raskauden ajan pääsin sovittuihin tapaamisiin sairaalassa aina ajallaan, mikä oli mielestäni uskomatonta. Onhan UCH valtava sairaala. Lähes jokaisella kätilökäynnillä tapasin eri kätilön, joten potilassuhdetta ei harmi kyllä päässyt kehittymään. Lisäksi kätilöiden kirjo oli laaja. Tapasin ihania ja osaavia sekä tylyjä ja vähemmän osaavia, mutta tämä lienee tilanne missä tahansa maassa. Oma aktiivisuus ja asioiden selvittäminen olivat mielestäni tässä maassa tärkeää, jotta asiat hoituivat toivotulla tavalla.

Seuraava ratkaiseva ultra oli luonnollisesti 20. viikolla. Me halusimme selvittää lapsemme sukupuolen, mutta jos haluat säilyttää yllätyksen se onnistuu varmasti. Ultraäänihoitajat ovat hyvin hienotunteisia ja kysyvät etukäteen mikäli sukupuoli tulee jättää salaisuudeksi. Britanniassa tarjotaan kaiken kaikkiaan kolme ultraa viikoilla 12., 20. ja 35. Mikäli raskauden riskitekijöitä ilmenee ylimääräisiä ultria tarjotaan mielellään. Jokainen ultrakokemus oli miellyttävä ja kohtaamani henkilökunta ystävällistä.

Synnytykseen valmistautuminen

Raskauden loppuvaiheessa oma sairaalani tarjosi synnytysvalmennuskurssin. Tätä suosittelen lämpimästi kaikille, sillä kurssilla selviää kyseisen sairaalan käytänteet. Mieheni ja minä halusimme kuitenkin osallistua myös NCT:n (National Children Trust) synnytysvalmennuskurssille. Tämä ei tiedollisesti anna paljoakaan uutta, mutta mahdollistaa ystävyyssuhteiden solmimisen, sillä NCT järjestää saman alueen naisille synnytyksen jälkeisiä tee- ja lounashetkiä. Itse sain lukemattomia uusia ystäviä, joiden kanssa olen edelleenkin viikoittain tekemisissä. Jos siis haluat luoda äitiverkostoa Lontoossa, ota yhteyttä NCT:iin ja kirjaudu maksulliselle kurssille.

Lue sarjan toinen osa Pian synnytyksestä Lontoolaisessa sairaalassa!
Lue myös Pian kymmenen vinkkiä tuleville suomalaisille äideille Lontoossa!

Seuraa keskustelua tästä artikkelista Facebook-ryhmässämme

Onko sinulla tai ystävälläsi omakohtaisia kokemuksia synnytyksestä tai raskaudesta suomen ulkopuolella? Kerro niistä ryhmässämme.

User reviews

2 reviews

Hyödyllisyys 
 
5.0  (2)
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Riikka
Hyödyllisyys 
 
5.0

Tutulta kuulostaa!

Meidän lapsemme syntyi noin vuosi sitten Chesterissä ja olin minäkin tyytyväinen palveluihin, joita NHS:ltä sain. Countess of Chester on hyvä sairaala, jossa vietinkin yllättäen peräti kolme viikkoa! Minulla nimittäin oli etinen istukka, jonka takia keisarinleikkaus oli ainoa vaihtoehto. Vointini oli aivan hyvä, mutta lääkärit halusivat minun silti pysyvän sairaalassa raskausviikosta 34 alkaen ja leikkaus tehtiin heti viikolla 37. Suomessa minua ei olisi otettu sairaalaan, mutta leikkaus olisi tehty paria viikkoa aiemmin. Pelkäsin, että kuinkahan suuren laskun saan kolmesta viikosta sairaalassa, sillä Suomessahan sairaalayön hinta on jotain 20 euroa, mutta kaikki olikin ilmaista! Olen ollut ilahtunut tästä kaikesta terveyspalvelujen ilmaisuudesta. Etuni tosin loppuvat pian kun poika täyttää vuoden. Neuvolapalveluja olisin kaivannut enemmän. Ainahan health visitorin puoleen voi kääntyä, mutta baby clinicillä käyminen on ainakin ihan turhaa, kun se on lähinnä vain lapsien punnitsemistilaisuus ilman mitään yksityisyyttä.

Was this review helpful to you? 
Anna
Hyödyllisyys 
 
5.0

Mahtava juttu

Tosi mielenkiintoinen tarina ja hyvä että kaikki sujui hyvin! Kyllä ne hommat toimii suurissakin kaupungeissa vaikkakin ei yhtä henkilökohtaisella tyylillä!

Was this review helpful to you? 
Powered by JReviews