Muutto Lontooseen, Taustatietoa Hot

Petteri Spåra   December 30, 2012  
 
2.8 (3)
12154   0   0   0   0   0
Write Review

Iso-Britanniassa asuu tänäpäivänä arviolta jopa 30,000 suomalaista, joista suurin osa Lontoossa. Jos katsomme ajassa taaksepäin, 10 vuotta sitten Briteissä asui hieman yli 11,000 suomalaista joista yli puolet asuivat Lontoossa tai Lontoon ympäristössä. Vähemmän tarkkaa viitettä suomalaisten määrään Briteissä nykypäivänä antavat 2011-vuoden presidentinvaalit, joihin täällä osallistui noin 3,000 ihmistä.

Työlupa?

Kiitos Euroopan talousalueen, suomalaiset voivat muuttaa ja työskennellä Englannissa vapaasti ja ilman erikseen tarvittavia lupia tai papereita. Jos suunnittelet muuttavasi Lontooseen, voit siis keskittää kaiken energiasi työnhakuun ja asunnon valitsemiseen. Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa uusi ulkomainen osoitteesi Suomeen jotta voit vastaanottaa virallista postia koskien esimerkiksi vaaleja ja verotukseen liittyviä asioita.

Passi

Saapuessasi Britanniaan tarvitset joko passin tai EU-henkilökortin. Mainittakoon että ajokortti ei ole tarvittava henkilötunnus EU:n sisällä matkustaessa. Britanniassa asuessasi voit anoa uuden passisi Suomen Lontoon Suurlähetystöltä noin kahden viikon odotusajalla. Jos hukkasit passisi lomareissulla, tee pikaisesti ilmoitus asiasta paikalliselle poliisille jonka jälkeen voit anoa väliaikaista passia Suomen suurlähetystöltä. Väliaikaisen passin voit saada jo puolessa tunnissa.

Miten kuljetan tavarani?

Siinä missä nuoremmat ja opiskelijat voivat usein muuttaa vain parin matkalaukun turvin, monille muille se ei ole aivan yhtä helppoa. Lontoon ja varsinkin Etelä-Suomen välillä toimii useita muuttofirmoja muuttoautoineen. Tämä on yleensä edullisin tapa saada suurempi määrä omaisuutta siirrettyä ja jos tavaraa ei ole aivan täyden pakettiauton verran niin usein mukaan löytyy tavaraa myös muilta suomalaisilta. Eräs suomalaisten suosittelema muuttopalvelu on M. Kähäri Oy.

Jos haluat jakaa kuluja ja tuoda muita suomalaisia mukaan muuttokuormaan niin kannattaa asiasta kysellä Facebook foorumillamme.

Asunnon vuokraaminen

Lontoon asuntomarkkinat ovat supernopeita ja laadukkaat vapaat huoneet ja asunnot menevät hetkessä. Kannattaa miettiä tarkasti oletko valmis maksamaan enemmän omasta studiosta tai asunnosta vai tyydytkö monien muiden Lontoossa asuvien tapaan jakamaan talon muuttovaiheessa vielä tuntemattomien ihmisten kanssa (joka on täysin normaalia). Kuten missä tahansa muuallakin, kysymykseen tulee myös sijainti, joka määrittelee vuokran hinnan. Sijainnin puitteissa hintaan vaikuttavat esimerkiksi matka keskustaan, juna-asemien läheisyys ja naapuruston laatu. Lue asunnon vuokraukseen liittyvä artikkelimme tästä ja alueiden hintavertailu täältä.

Sairasvakuutus ja terveydenhoito

Sairasvakuutuksen anominen Lontoossa vaatii virallisen haastattelun ja vie pariviikkoa pääasiassa odotellessa tapaamisaikaa ja lopullisia papereita. Lontoossa toimii pieniä yleislääkäreitä joihin yleensä varaat ajan etukäteen ja konsultoit kaikissa terveyteen tai vaikka raskauteen liittyvissä asioissa. Jos lääkärisi näkee aihetta, hän antaa sinulle lähetteen lähimpään sairaalaan. Hätätapauksissa sinun tulee kuitenkin hakeutua suoraan sairaalan vastaanottoon. Lue tarkempaa tietoa rekisteröinnistä ja lääkäreiden vastaanotoista täältä.

 

User reviews

3 reviews

Hyödyllisyys 
 
2.8  (3)
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Justus
Hyödyllisyys 
 
1.5

Passista ja sairasvakuutuskortista.

"Englanti on Yhdysvaltojen tapaan erittäin tarkka maahan saapuvista ulkomaalaisista jopa Euroopan unionin sisällä. Vaikka muualla Euroopassa voit mahdollisesti käyttää esimerkiksi EU ajokorttia, tarvitset aina passin päästäksesi Englantiin."

Ensimmäisen lauseen on pakko olla huumorilla kirjoitettu!!!
Toinen lause taas ei pidä millään tavalla paikkaansa.

Olen ylitellyt Britannian rajaa lentokenttien kautta useampaan kertaan eikä minulta ole koskaan kysytty passia. Esimerkiksi London Cityn kentällä olen joka kerta kävellyt koneesta ulos, poiminut laukkuni karusellista ja kävellyt ulos terminaalista näkemättä ainuttakaan virkailijaa. Toki nämä ovat olleet joka kerta EU maiden välisiä lentoja.
Ajokortti ei ole Britanniassakaan virallinen henkilöllisyystodistus joka oikeuttaa rajan ylittämiseen. Henkilökortti sen sijaan on.
Passi on hyvä olla matkassa kaiken varalta mutta pakollinen se ei todellakaan ole.

En tiedä mitä tarkoitat sairasvakuutuskortilla.
Mikäli tarkoitat NI -korttia, niitä ei ole jaettu enään moneen vuoteen.

Lisäksi Englanti on eri asia kuin Britannia.....

Owner's reply

Kiitos oikaisuista. Olen korjannut sisältöä paremmaksi. Lisäykset ovat myös tervetulleita. -Petteri

Was this review helpful to you? 
Guy Wurman
Hyödyllisyys 
 
3.0

passi

maahan päästäkseeen ei tarvitse passia,
vaan henkilökortin haltijakin päästetään sujuvasti maahan.
en ole koskaan pitänyt passia mukanani eikä sitä ole koskaan kysytty.
kiva että tällainenkin sivusto on olemassa.

Was this review helpful to you? 
Pirjo Antti
Hyödyllisyys 
 
4.0

Kiitos

Kiitos hyvästä sivustosta, paljon hyvää tietoa! Auttoi paljon kun reissattiin Rovaniemeltä Lontoosseen.

Toivottavasti saatte vielä enemmän sisältöä tänne pian! Jatkakaa hyvää työtä.

Was this review helpful to you? 
Powered by JReviews