Lemmikin tuonti Suomesta Englantiin Hot

Petteri Spåra   November 18, 2013  
 
0.0 (0)
14818   0   0   0   0   0
Write Review

Vaikka koko prosessi oli melko kallis ja aikaa vievä niin olen ollut tyytyväinen päätökseeni tuoda lemmikkini Lontooseen. Ennen muuton toteuttamista kannattaa tutustua tuontisäädöksiin esimerkiksi Eviran sivuilla ja keskustella eläinlääkärin kanssa tuomisen toteuttamisesta. Tässä artikkelissa keskityn aikuisen kissan kuljetukseen ja uskon sen pätevän myös koiran tuomiseen. Myöskään kyseessä olevia eläimiä ei ollut rokotettu eikä sirutettu aiemmin. Pentujen kuljetukseen on omat säädökset.

Eläimen muuttoon valmistautuminen

Ensimmäinen toimenpide oli asentaa mikrosirut ja antaa rabiesrokote eläinlääkärillä sekä hankkia passit. Passi on samankokoinen kun ihmisten passi mutta sininen. Siihen merkitään eläimen tiedot sekä koko lääkitys/hoitohistoria. Kaksi vuotta sitten passi maksoi 5€. Noin kaksi viikkoa rokotteen jälkeen otettiin verikoe josta mitattiin rabiesvasta-aineet. Niiden tulee olla tietyllä tasolla jotta eläin saa tulla maahan. Omalla kohdallani verikoe lähetettiin tutkittavaksi saksaan, koska se on halvempaa siellä entä Eviralla suomessa. Sen jälkeen kun rabiesvasta-aineet oli todettu, piti odottaa 6 kuukautta ennen maahan menoa.

Koska prosessi on näin pitkä, tuontia kannattaa alkaa suunnitella ajoissa. Jos eläin saapuu maahan liian aikaisin, se joutuu viettämään lopun tuosta 6 kuukaudesta karanteenissa.

Lentäminen lemmikin kanssa

Manu-kissa muuttopuuhissaSeuraavaksi pitää alkaa suunnitella lentoa. Eläin ei saa matkustaa Britanniaan matkustamossa vaan he kulkevat rahtina ruumassa, asianmukaisissa kuljetuskopissa. Itse vein Finnair cargon lentorahtina. Lentoyhtiö otti vain kaksi eläintä kerralla ruumaan, joten oikean lennon etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa. Ruumassa matkustaessa valot ovat pois päältä, mutta luonnollisesti tila lämmitetään niin että siellä voi matkustaa. Eläimiä ei rauhoiteta matkan ajaksi koska he voivat olla vielä pelokkaampia, kun eivät pysty kontrolloimaan itseään.

Kuljetuskoppa

Lentoyhtiö antaa hyvin tietoa matkustusvaatimuksista. Kuljetuskopan tulee täyttää tietyt standardit. Eläimen täytyy voida maata, istua ja seisoa kopassa niin että sen korvat ja raajat eivät kosketa seinää eikä kattoa. Tällä varmistetaan että eläimellä on tarpeeksi tilaa liikkua kopassaan. Samassa kopassa saa matkustaa kaksi toisilleen tuttua eläintä ottaen huomioon kopan koon. Omalla kohdallani lentoyhtiö toimi hienosti ja he jopa soittivat minulle epäilevänsä kopan olevan liian pieni. Siitä syystä osasin ostaa uuden isomman johon molemmat kissani mahtuivat. Lisäksi kopassa tulee olla tarpeeksi imukykyinen alusta sekä juomakuppi. Jos asianmukaista kuljetuskoppaa ei ole hankittu, niin yhtiöllä on oikeus kieltäytyä kuljetuksesta.

Ennen lähtöä

Kun lähtö lähenee, niin 24 tuntia ennen maahan saapumista tulee antaa ekinokokki- sekä punkkilääkitys. Tässä tiukassa aikarajassa tulee ottaa huomioon mahdolliset välilaskut. Jos välilasku on niin pitkä että aika ylittyy, niin eläin joutuu uudelleen lääkittäväksi sekä 24 tunnin karanteeniin. Kaikkien lääkitysten tulee myös tapahtua kohdemaassa markkinoilla olevilla lääkkeillä. Toiselle kissoistani annettiin suomessa punkkilääke joka ei ole käytössä UK:ssa ja tämän takia hän joutui 24 tunnin karanteeniin. Molemmille ei alun perin annettu samaa lääkettä koska heidän kokoeronsa ovat niin suuret.

Lemmikin saapuminen Englantiin

Heathrow vastaanottaa lemmikitLontoossa kissat saapuivat Heathrowlle ja heidät siirrettiin suoraan Heathrow animal reception centre:een jossa eläinlääkäri tarkisti eläinten kunnon ja matka-asiakirjat. Sen jälkeen heidät sai hakea kotiin. Tämän tulee kuitenkin tapahtua 48 tunnin aikana maahan saapumisesta, muuten tuontivaatimukset ovat ylittyneet eikä eläin saa astua enää Britannian maaperälle (ilman uutta lääkitystä). Lisäksi saapuessa piti maksaa omat maksunsa Swissport cargo service:lle kun he siirsivät eläimet koneesta animal reception centre:een. Ilman kuittia tästä, eläimiä ei luovuteta omistajalle.

Kaikki nämä aikarajoitukset kuulostavat todella vaativilta, mutta kun on ottanut etukäteen selvää miten kaikki tulee hoitaa niin asiat järjestyvät kyllä. Suosittelen ottamaan selvää kaikesta matkustukseen liittyvästä esim. Eviran sivuilta, eläinlääkäriltä ja kohdemaan viranomaisilta. Vaatimukset voivat muuttua jonkin verran joten ajankohtaiset tiedot ovat tärkeitä.

Sopeutuminen uuteen kotiin

Kissat ovat viihtyneet erittäin hyvin uudessa kodissaan, mutta olen huomannut että he ovat pelokkaampia kuin aikaisemmin matkustusta kohtaan. Uskon sen johtuvan lentomatkasta. Omia eläimiäni en siis altistaisi kovin usein lentomatkoille, mutta on paljon eläimiä jotka kulkevat esimerkiksi näyttelymatkoille ympäri maailmaa rutiinisti joten ilmeisesti kaikkeen tottuu.

Jaa omat kokemuksesi

Onko sinulla omia kokemuksia muutosta lemmikin kanssa? Osallistu keskusteluun Facebook-ryhmässämme!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Powered by JReviews