Kymmenen tärkeintä ohjetta vauvan hoitoon Lontoossa Hot

Petteri Spåra   September 10, 2013  
 
0.0 (0)
6398   0   0   0   0   0
Write Review

Lontoo tarjoaa aktiivisen vanhempien tukiverkoston sekä monipuolisia aktiviteetteja äideille, mutta miten on vauvojen kehityksen ja terveyden seuraamisen laita? Suomalaista Englannin neuvolajärjestelmä tai toisin sanoen sen puuttuminen saattaa hämmentää. Suomalaisina olemme tottuneet säännöllisiin neuvolakäynteihin sekä lapsen kasvun ja kehityksen jatkuvaan seuraamiseen. Lontoossa tilanne on toinen. NHS:n budjetti on niukka ja vanhemman vastuu lapsen terveyden seuraamisesta on ensiarvoisen tärkeää. Tässä omakohtaisia vinkkejäni vauva-arkeen Lontoossa.

Muista myös lukea sarjan kaksi ensimmäistä osaa raskaudesta ja synnytyksestä, joihin löydät linkit artikkelin lopussa!

1. Varaudu odottamaan passia ja ensimmäistä ulkomaanmatkaa

Suomen Lontoon lähetystön sivuilta löytyy kattavat ohjeet ulkomailla syntyneen lapsen ensimmäisen passin hakuun. Prosessi kestää tavallista pidempään, sillä ensin lapsi täytyy rekisteröidä Britanniassa ja saada syntymätodistus, joka tämän jälkeen täytyy todennuttaa viranomaisilla. Lapselle täytyy hakea suomalainen sosiaaliturvatunnus. Lisäksi passikuvat vauvasta täytyy otattaa. Vasta tämän jälkeen voi passihakemuksen käydä henkilökohtaisesti jättämässä konsulaattiin.

Itse matkustin Suomeen vauvani ollessa kahdeksan viikon vanha. Hoidimme paperiasiat niin pian kuin mahdollista ja silti en mitenkään olisi voinut matkustaa aiemmin, joten pidän tuota seitsemän kahdeksan viikon ikää realistisena ajankohtana päästä ensimatkalle Suomeen tai muualle. Mikäli haluat nopeuttaa prosessia, itse tein tämän soittamalla Suomeen ja kysymällä milloin sosiaaliturvatunnus on myönnetty. Näin säästyin kirjeitse saapuvan ilmoituksen odottelulta ja pystyin hakemaan passia hieman nopeammin.

2. Säilytä/hanki lapsen ”Punainen kirja”

Sairaalassa lähtiessä saatu vauvan ”punainen kirja” on tärkeä kirjanen, johon kaikki lapsen terveyteen liittyvät tiedot tästä eteenpäin kirjataan. Säilytä se siis hyvässä tallessa. Mikäli muutat lapsesi syntymän jälkeen Britanniaan suosittelen selvittämään miten saat tämän maagisen ”punaisen kirjan” käsiisi. Tarvitset sitä aina lapsesi asioidessa lääkärissä, hakiessa rokotuksia tai käydessä painokontrollissa.

3. Älä säikähdä yksityisyyden puutetta

Lontoossa ja ymmärtääkseni Britanniassa muuallakin vauvojen painoa seurataan niin kutsutuilla paikallisilla vauvaklinikoilla (baby clinic). Neuvolajärjestelmää – sellaisena kuin me suomalaisina sen ymmärrämme—ei ole. Naiset kerääntyvät vauvaklinikoille punnituttamaan lapsensa. Klinikoilla voi myös keskustella Health Visitorin (Suomen neuvolahoitajaa vastaava henkilö) kanssa mieltä painavista asioista ja kysyä vauvan terveyteen liittyviä kysymyksiä. Tämä tapahtuu usein julkisesti samassa huoneessa muiden naisten kuunnellessa vieressä. Älä siis säikähdä tilanteen yksityisyyden puutetta.

4. Ole tarkkaavainen ja tiedonhaluinen

Britanniassa ei yleensä testata lasten motoriikkaa tai mitata vauvojen pituutta saati päänympärystä vaan vauvaklinikoilla seurataan ainoastaan painokäyrää. Vauvan motorinen kehitys tarkistetaan viikolla kuusi ja seuraavan kerran yksivuotiaana. Koska Britanniassa ei näin ollen seurata vauvojen kasvua ja kehitystä jatkuvilla neuvolakäynneillä on syytä olla tarkkaavainen vanhempi. Mikäli epäilet vauvassasi mitään poikkeavaa voit keskustella asiasta Health Visitorin kanssa vauvaklinikoilla. Voit myös halutessasi varata ajan yleislääkärille (GP) joka tarvittaessa kirjoittaa lähetteen lasten erikoislääkärille. Yleislääkärit ovat portinvartijoita erikoislääkäreiden vastaanotoille Britanniassa aivan kuten Suomessakin. Palvelu toimii, mutta voi olla hidasta. Positiivista kuitenkin on, että lapsesi tarvitessa reseptilääkkeitä ne ovat useimmiten ilmaisia.

5. Huolehdi lapsesi rokotuksista

Vanhempana olet vastuussa siitä, että lapsesi rokotukset ovat ajan tasalla. Koska neuvolaa ei varsinaisesti ole, kukaan ei ole muistuttamassa sinua rokotusaikojen järjestämisestä. Vanhempana sinun täytyy itse varata rokotusajat paikalliselle lääkäriasemalla. Löydät lapsesi rokotusaikataulun NHS:n internetsivuilta tai ”punaisesta kirjasta”.

6. Allergiatapauksissa ole vaativa

Oma tyttövauvani on poikkeuksellinen allerginen niinpä tämä aihe on tullut minulle ikävänkin tutuksi. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että allergioihin ei Britanniassa puututa kovinkaan helposti. Health Visitorit eivät välttämättä reagoi asiaan mitenkään. Yleislääkäri ei ehkä edes tiedä mikä maitoallergia on kuten omassa tapauksessani. Jos siis epäilet vauvallasi maitoallergiaa (tai muita allergioita) ole vaativa! Varaa aika yleislääkärille ja tee selväksi tilanne, jotta saat mahdollisimman pian lähetteen eteenpäin lastenlääkärille ja allergioiden erikoislääkärille. NHS on byrokraattinen ja hidas niinpä nopea toiminta on valttia. Vain lastenlääkäri voi valtuuttaa oman yleislääkärisi (GP) kirjoittamaan erikoiskorviketta sitä tarvittaessa.

7. Lisää lapsesi sairasvakuutukseen

Mikäli sinulla on työsi puolesta sairausvakuutus selvitä voitko lisätä lapsesi saman vakuutuksen piiriin. Jos näin on, lisää lapsesi mahdollisimman pian, mielellään jo heti syntymästä alkaen. NHS:n jonot saattavat olla hyvinkin pitkät aivan kuten julkisella sektorilla Suomessakin ja joskus yksityinen sairaanhoito on nopeampi ja tehokkaampi vaihtoehto. Hanki lapsellesi myös oma eurooppalainen sairaanhoitokortti. Tämä on tärkeä dokumentti matkustettaessa Euroopassa.

8. Selvitä hyvissä ajoin asuinalueesi päivystyspoliklinikka

Lapsen kanssa sattuu ja tapahtuu. Selvitä siis etukäteen oman asuinalueesi lähimmät päivystyspoliklinikat. Jos asuinalueeseesi kuuluu useampi sairaala, on myös suositeltavaa lukea internetistä arvioita ja valita parhaan arvion saanut sairaala. Britanniassa päivystyspoliklinikka on nimeltään A&E (Accident and Emergency). Lasten päivystys on useimmiten erotettu muusta poliklinikasta infektiokontrollin vuoksi. Älä pelästy päivystyksessä vieraillessasi. Lontoo on valtava kaupunki ja ihmisiä saapuu kaikkialta maailmasta. Tämä heijastuu myös lasten päivystykseen, jossa voi kohdata lähestulkoon mitä vain. Valmistaudu siis tähän henkisesti. Hoitotavat saattavat poiketa totutusta suomalaisesta välillä melkoisestikin samoin määrättävät lääkkeet joten kysy rohkeasti ja vaadi parasta.

9. Tilaa kestovaippoja ilmaiseksi

Muutamat Lontoon ”councilit” (esim. Camden, Islington ja Hackney) tukevat perheitä jakamalla lahjakortteja kestovaippojen ostamista varten. Sinun tarvitsee vain todistaa henkilöllisyytesi ja lapsesi syntymä, täyttää lomake internetissä ja näin hakea lahjakorttia. Voit käyttää lahjakortin tietyissä Lontoon kaupoissa ja nettikaupoissa. Voit selvittää tekeekö oma kuntasi näin täällä.

10. Tilaa vauvantarvikkeet helposti internetistä

Britanniassa vauvantarvikkeiden osto on helppoa. Useat internetkaupat lähettävät tarvikkeet muutamissa päivissä. Amazonilta saa tilattua lähes kaikkea, vauvojen kuumemittareista kylpykaukaloihin. Lisäksi esimerkiksi Kiddicare tarjoaa saman päivän toimituksen aamulla tilattaessa ja seuraavan päivän toimituksen edellisen iltapäivän tilaukselle. Myös Mamas and Papas ja Mothercare ovat hyviä internetkauppoja joista löydät hyviä tarjouksia. Näiden lisäksi myös esimerkiksi John Lewis, Debenhams, Argos, Asda, Tesco ja Ocado myyvät lastenvaatteita ja -tarvikkeita.

Lue myös Pian kokemukset raskausajasta Lontoossa suomalaisen naisen silmin ja synnytyskokemukset Lontoon sairaalassa!

User reviews

There are no user reviews for this listing.
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Powered by JReviews