Esteettömyys ja Lontoo Hot

Petteri Spåra   September 13, 2013  
 
0.0 (0)
5555   0   0   0   0   0
Write Review

Liikkuminen Lontoossa liikuntarajoitteisena ei välttämättä aina ole niin hankalaa kun voisi luulla. Toki parannettavaakin löytyy. Jalkakäytävät ovat todella laajasti alennettu suojateiden kohdalla ja siellä täällä iskee vain korkeammat kynnykset vastaan. Manuaalilla näiden ylittäminen on suhteellisen helppoa, mutta sähköpyörätuolin kanssa voit joskus joutua kiertämään.

Lontoon julkiset kulkuvälineet

Liikkuminen julkisissa voi olla välillä ahdistavaa, varsinkin ruuhka- aikaan. Yleensä ihmiset ovat kuitenkin hyvin huomaavaisia liikuntarajoitteisia kohtaan ja apua saa helposti.

Bussit

Melkein kaikki Lontoon bussit alkavat olla esteettömiä. Jokaisessa bussissa on keskioven alta tuleva sähköinen ramppi, jonka avulla kyytiin pääsee nousemaan. Rampin tarve kannattaa ilmoittaa heilauttamalla kättä pysäkillä kuskille. Bussin sisällä oleva tila liikkuu hieman bussin mallista, mutta yleensä tilassa on melko näppärä käännähtää, varsinkin manuaali tuolilla.

Käytäntö on, että mikäli pyörätuoli on tulossa kyytiin jo kyydissä olevien rattaiden pitäisi tehdä tietä. Tätä eivät kuitenkaan kuskit aina vaadi, eikä vaunujen käyttäjät koskaan vapaaehtoisesti juuri ehdottele, joten varsinkin ruuhka-aikaan voi joutua odottamaan seuraavaa bussia.

Kun haluat poistua bussista, on pyörätuoli paikan kohdalla oma seis-nappi, jota painamalla kuskilla pitäisi kojelautaan syttyä merkki. Useissa busseissa myös tätä nappia painamalla syntyy erilainen hälytysääni kuin normaalissa seis-napissa. Ongelma joillakin linjoilla, ja varsinkin ruuhka-aikaan on se että kuski ei välttämättä kiinnitä merkkiin huomiota ja näin ollen unohtaa asettaa rampin ja jopa jatkaa matkaa. Joskus taas muut ihmiset painavat tätä nappia ja kuski luulee sinun haluavan ulos tuolin kanssa. Silloin kannattaa vain pyytää kanssamatkustajia apuun. Joskus ystäväni tai avustajani käyvät sanomassa kuskille vielä ennen pysäkkiä rampista ja pyytävät sen laittamaan.

Bussit ovat pyörätuolin käyttäjälle ilmaisia eli lippua ei tarvitse ostaa tai Oyster-korttia leimata. Avustajan täytyy maksaa normaali hinta.

Metrot

Metrot ovat valitettavasti vielä pääosin esteellisiä ja eivät juuri sovellu pyörätuolin käyttäjälle. Suurin ongelma on hissien puuttuminen monelta asemalta. Sen lisäksi joillakin asemilla laiturin ja metron korkeusero voi olla todella suuri. Manuaalilla matkatessa tämä ei ole niin suuri ongelma, mutta sähköpyörätuolilla usein melko mahdoton ero.

Asemien esteettömyyden voi katsoa kätevästi Transport For Londonin kotisivuilta.

Suurimmilla asemilla on myös henkilökuntaa joka auttaa matkanteossa ja joillekkin asemille on Olympialaisten jäljiltä jätetty liuskat joiden avulla korkeuseroista ei ole enää haittaa.

Metroissa täytyy maksaa lippu normaalisti ja tämä koskee myös avustajaa. Jos olet muuttamassa Lontooseen pysyvästi, voit olla oikeutettu Freedom Passiin (lisää alempana).

DLR ja raitiovaunut

Nämä molemmat kulkuvälineet ovat täysin esteettömiä ja hyvin käteviä liikuntarajoitteisille. DLR:ssä eli ”Docklands Light Railway”, joka on raitiovaunumainen junalinja itä-Lontoossa, voi joskus jäädä pieni väli laiturin ja junan väliin. Silloin tällöin voi myös olla muutaman sentin korkeuseroja. Näistä pääsee kuitenkin ihan kätevästi manuaalin ja sähköpyörätuolin kanssa ilman erityistä apua. Lue tarkemmin DLR-junien käytöstä täällä.

Raitiovaunut eli ”tram” on ilmainen pyörätuolin käyttäjille, mutta DLR junissa täytyy maksaa normaalisti mikäli sinulla ei ole Freedom Passia. Voit lukea lisätietoja raitiovaunujen käytöstä TFL:n sivuilla.

Freedom Pass

Jos asut Lontoossa pysyvästi, saatat olla oikeutettu freedom passiin, jonka avulla matkustaminen kaikissa julkisissa on ilmaista. Hakemus tehdään oman asuinalueesi virastoon (Local Council Office).

Lue tarkemmat tiedot kuka voi hakea passia ja mitä sinun tulee tehdä.

Taksit

Lontoon tunnetut mustat taksit ovat liikuntarajoitteisen pelastus. Jos kaikki muu pettää, voit aina heilauttaa itsellesi taksin kotiin. Kaikissa uudemmissa takseissa on taitettava ramppi sivuoven kohdella ja pystyt istumaan kyytiin omassa tuolissasi. Taksiin mahtuu helposti manuaalilla ja normaali kokoinen sähköpyörätuolikin mahtuu sisään. Mikäli olet hyvin pitkä ja tuolisi istuin korkealla, voi pää hieman hipoa kattoa. Kyydissä pitää istua sivuittain, joten mikäli tasapainosi on heikko voi olla hyvä idea pyytää ystäviäsi ja avustajaasi hieman tukemaan sinua.

Jotkut taksikuskit saattavat kieltäytyä ottamasta sinua kyytiin. Joskus laiskuuttaan ja joskus ramppi ei toimi tai se on otettu pois. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma sillä seuraava taksi on yleensä jo nurkan takana.

Mitään alennuksia, mutta myöskään lisämaksuja pyörätuolista ei tule.

Kulkuyhteydet lentoasemilta

Suomesta Lontooseen pääsee tulemaan kolmelle eri lentokentälle. Kaikilta kolmelta lentokentältä on melko hyvät kulkuyhteydet Lontoon keskustaan, esteettömyyden näkökulmasta ajatellen.

Heathrow

Heathrowlta helpoiten keskustaan pääsee Heathrow Express-junalla. Juna saapuu Lontooseen Paddingtonin asemalle. Juna on täysin esteetön eikä lippua ostaessa tarvitse ilmoittaa pyörätuolista. Junan ja laiturin välissä ei ole korkeuseroa ja junaan pääsee helposti ilman erityistä avustusta.

Junalipuista ei saa alennusta ellei sinulla ole erityistä vammaisten henkilöiden junakorttia Briteissä (Disabled Person Railcard). Myös mahdollisen avustajan tulee maksaa lippu normaalisti.

Lisätietoja Heathrown esteettömyydestä voit katsoa täältä.

Stansted

Myös Stanstedistä pääsee junalle Lontoon keskustaan Liverpool Streetin juna-asemalle. Reitin molemmissa päissä tarvitsee liuskan, jonka aseman henkilökunta tulee laittamaan.

Liput voi ostaa normaalisti netistä tai asemalta, eikä tarvetta liuskalle ole pakollista ilmoittaa etukäteen. Stansted Expressin sivuilla pyydetään ilmoittamaan avusta etukäteen, mutta henkilökohtaisesti en ole koskaan joutunut rampin saamisen kanssa ongelmiin. Kannattaa silti varata hyvin aikaa asemalla, että varmistat pääsyn juuri tarvitsemaasi junaan. Noin 15-20 minuuttia on ainakin hyvä varata aikaa ennen junan lähtöä.

Kuten Heathrow Expressissä, alennuksen voi saada junakortilla, mutta avustajan tulee maksaa täysimääräinen lipun hinta. Lisätietoja Stanstedin esteettömyydestä voit lukea täällä.

Stanstedistä keskustaan pääsee myös National Express bussilla pyörätuolin kanssa. Pyörätuolin kanssa ei aina voi jäädä pois kaikilla asemilla, yleensä vain pääasemat (Stratford, Liverpool Street ja Victoria Station) ovat esteettömiä. National Expressiin täytyy ilmoittaa vähintään 36 tuntia ennen matkaa, jotta voit olla varma että matkanteko pyörätuolin kanssa on mahdollista. Lipun hinnat ovat jälleen normaalit, eikö avustaja saa alennusta. Ilmoittamisen voi tehdä täällä.

Gatwick

Myös Gatwickilta pääsee Gatwick Express-junalla Victoria-asemalle Lontooseen. Samoin kuin Stanstedillä, tarvitset junaan pääsemiseksi rampin ainakin Victoria- asemalla ja sen kanssa voi toimia samoin kuin Stanstedillä.

Lisätietoja Gatwickin esteettömyydestä luettavissa heidän omilta sivuiltaan tästä.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
Ratings (the higher the better)
Hyödyllisyys
Comments
Please enter the security code.
Powered by JReviews