Muutto

Muutto Lontooseen, Taustatietoa

 

Iso-Britanniassa asuu tänäpäivänä arviolta jopa 30,000 suomalaista, joista suurin osa Lontoossa. Jos katsomme ajassa taaksepäin, 10 vuotta sitten Briteissä asui hieman yli 11,000 suomalaista joista yli puolet asuivat Lontoossa tai Lontoon ympäristössä. Vähemmän tarkkaa viitettä suomalaisten määrään Briteissä nykypäivänä antavat 2011-vuoden presidentinvaalit, joihin täällä osallistui noin 3,000 ihmistä.

 
 

 Työlupa?

Kiitos Euroopan talousalueen, suomalaiset voivat muuttaa ja työskennellä Englannissa vapaasti ja ilman erikseen tarvittavia lupia tai papereita.

Jos suunnittelet muuttavasi Lontooseen, voit siis keskittää kaiken energiasi työnhakuun ja asunnon valitsemiseen. Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa uusi ulkomainen osoitteesi Suomeen jotta voit vastaanottaa virallista postia koskien esimerkiksi vaaleja ja verotukseen liittyviä asioita.

 Passi

Saapuessasi Britanniaan tarvitset joko passin tai EU-henkilökortin. Mainittakoon että ajokortti ei ole tarvittava henkilötunnus EU:n sisällä matkustaessa.

Britanniassa asuessasi voit anoa uuden passisi Suomen Lontoon Suurlähetystöltä noin kahden viikon odotusajalla. Jos hukkasit passisi lomareissulla, tee pikaisesti ilmoitus asiasta paikalliselle poliisille jonka jälkeen voit anoa väliaikaista passia Suomen suurlähetystöltä. Väliaikaisen passin voit saada jo puolessa tunnissa.

 
 

 Sairasvakuutus ja terveydenhoito

Sairasvakuutuksen anominen Lontoossa vaatii virallisen haastattelun ja vie pariviikkoa pääasiassa odotellessa tapaamisaikaa ja lopullisia papereita. Lontoossa toimii pieniä yleislääkäreitä joihin yleensä varaat ajan etukäteen ja konsultoit kaikissa terveyteen tai vaikka raskauteen liittyvissä asioissa.

Jos lääkärisi näkee aihetta, hän antaa sinulle lähetteen lähimpään sairaalaan. Hätätapauksissa sinun tulee kuitenkin hakeutua suoraan sairaalan vastaanottoon. Lue tarkempaa tietoa rekisteröinnistä ja lääkäreiden vastaanotoista täältä.

 Asunnon vuokraaminen

Lontoon asuntomarkkinat ovat supernopeita ja laadukkaat vapaat huoneet ja asunnot menevät hetkessä. Kannattaa miettiä tarkasti oletko valmis maksamaan enemmän omasta studiosta tai asunnosta vai tyydytkö monien muiden Lontoossa asuvien tapaan jakamaan talon muuttovaiheessa vielä tuntemattomien ihmisten kanssa (joka on täysin normaalia). Kuten missä tahansa muuallakin, kysymykseen tulee myös sijainti, joka määrittelee vuokran hinnan.

Sijainnin puitteissa hintaan vaikuttavat esimerkiksi matka keskustaan, juna-asemien läheisyys ja naapuruston laatu. Lue asunnon vuokraukseen liittyvä artikkelimme tästä ja alueiden hintavertailu täältä.

 
1 results - showing 1 - 1  
 
 
Super User   May 20, 2015   753   0   1   0   0   0
Tilavuuteen tottuneina suomalaisille voi tulla yllätyksenä juurikin tilan puute, tai ainakin sen hinta. Tee siis fiksusti ja varmista että maksat asioista jotka ovat sinulle tärkeimpiä ja säästä toissijaisista mukavuuksista....
1 results - showing 1 - 1